בדיקת DNA עוברי היא בדיקת דם חדשנית שהחלו לבצע אותה בקרב נשים בהיריון רק לאחרונה.
כל הנושא הגנטי הוא נושא מאד מורכב וקיים רצון עז לאבחן כל בעיה גנטית אם היא קיימת, כבר בשלבים הראשונים של ההיריון כדי לשקול את הפסקת ההיריון על פי חומרת הגילוי.
מחלות גנטיות בישראל
מדינת ישראל ריכזה לתוכה אזרחים רבים שהגיעו מכל רחבי העולם. בחלק מהמדינות הללו קיימות בעיות גנטיות שמתעוררות כשההיריון הוא של נשא של כרומוזום זה עם נשאית של כרומוזום זהה או אחר שאינם משתלבים יחד. חיבור כזה עלול להוביל להיריון בסיכון לאור פגמים בשלמות הגנטית שגורמים למומים ולפגמים שונים כמו תסמונת דאון ומחלות נוספות.
על מה מבוססת בדיקת הדם GenomiT
במסגרת המחקרים הרבים הנערכים בכל העולם בנושא גנטיקה, עלה אחד החוקרים לפני כעשרים שנה על התופעה שהעובר במהלך התפתחותו ברחם, מעביר כמה חלקי DNA למערכת הדם של אמו ההריונית. כך נוצר מצב שהדם של האימא מכיל את דגימת ה DNA של העובר. דגימה זו היא זהה להרכב הגנטי של ה DNA של התינוק לאחר היוולדו.
על פי הממצאים הללו, הרעיון הוא לבדוק דרך דמה של האימא את מבנה ה DNA של העובר כשהוא עדיין ברחם ובשלבים הראשוניים יחסית של ההיריון וכך לתהות על המבנה הגנטי שלו.
אם המבנה תקין, ממשיכים בהיריון על פי התכנית הרגילה, אך אם קיימת בעיה, אפשר כבר בשלב זה להסיק את המסקנות, לדבר על ההשלכות של הבעיה הגנטית לאורך חייו של התינוק בעולם ובמידת הצורך, לקבל החלטות לא קלות על הפסקת ההיריון.
היתרונות של בדיקת הדם GenomiT
מדובר בפעולה פשוטה של לקיחת דם מהוריד וקבלת תוצאות לאחר 8-6 שבועות. מכיוון שאפשר לראות באמצעותה את כל המבנה הגנטי של העובר, היא מייתרת במקרים רבים את ביצועה של בדיקת מי שפיר.
נשים רבות חוששות מבדיקת מי השפיר הפולשנית לאור הסיכוי שהבדיקה תגרום להפלה טבעית ולחוסר במי השפיר העוטפים את העובר ומגנים עליו .
הבדיקה החדשנית – בדיקת DNA עוברי, יכולה להתבצע באופן פשוט ולייתר את הצורך בדיקה הפולשנית.